Китай'ски питки на пара


  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!


Питките са страхотни! Правила съм ги и в тенджера за готвене на пара, но този път са бамбуков съд за варене на пара.

1 чаена чаша с вместимост 240 милилитра

Продукти:
1 чаена чаша топла вода
1/4 чаена чаша топло прясно мляко
6 супени лъжици слънчогледово олио 
2 супени лъжици захар
1/2 чаена лъжичка сол
420 грама пресято бяло брашно
2 чаени лъжички суха мая
1/2 чаена лъжичка бакпулвер

и още...
слънчогледово олио за намазване на питките


Всички продукти поставяме в контейнера на хлебопекарната. Тестото е леко лепкаво, така че на ръка ще стане малко по-трудно. Може да ползвате миксер с приставки за тесто. Включваме програма месене и втасване. Втасалото тесто прехвърляме върху набрашнена повърхност. Разделяме на 16 части. Всяка част леко оформяме на топче - стискайте тестото, просто целта ни е долу-горе то да приеме формата на топче. Покриваме топките и ги оставяме да починат за 10 минути, след което разточваме всяко от тях в елипсовидна форма. Дебелината на кората трябва да е около 1 сантиметър, може и малко повече. Намазваме кората със слънчогледово олио и сгъваме на две. Не натискаме!!! Поставяме всяка питка върху парче хартия за печене. Внимавайте да няма брашно върху питките, защото при варенето на пара това място ще бъде твърдо. Ако все пак имате брашно, внимателно го изчеткайте, а точно преди да ги поставите да се готвят на пара, ги намажете с малко олио - това е, пак повтарям, само в случай, че сте работили с повече брашно върху повърхността за разточване. Другият начин е просто да разточите кора с дебелина около сантиметър и да излежете кръгове, намазвате с олио, прегъвате. При този вариант ще получите еднакви и по-спретнати питки, но това, което съм снимала е по традиционния начин - разточване в овална форма. Оставете питките да втасат за около 40-50 минути. Аз имам бамбуков съд за готвене на пара, но може да използвате и тенджера за готвене на пара, уред за готвене на пара, а също така и онези метални решетки, на които им казват пеперуда, за готвене на пара, въпросът е да не се докосва тестото до водата, а да се готви само от парата. Аз процедирам по следния начин - в тенджера с размера на бамбуковия ми съд, сипвам вода, която да достига около 6-7 сантиметра от дъното на тенджерата. Поставяме бамбуковия съд в тенджерата, повърхността, на която ще се редят питките не докосва водата. Когато водата заври и започне да се отделя доста пара, поставяме няколко питки заедно с хартийките за печене. Внимавайте да не се докосват питките една до друга или пък да докосват стените на съда. Поставям капака и готвя за 8-9 минути. Махам капака и внимателно прехвърлям питките върху поднос. Казвам внимателно, защото парата доста гори :) Може да ползвате решетъчна лъжица или някакъв друг прибор с по-дълга дръжка. Добре е да сте отрязали малко по-големи парчета хартия за печене, за които захванете с пръсти и да прехвърлите питките. Изчакайте леко да се охладят и им се насладете :) Може да ги хапнете с пиле по китайски, просто лютеничка, каквото решите, но при мен е с миш-маш - бомба!!!


  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Коментари

  1. При първият ми опит с тези питки излязоха така, както ги и сложих:))) Какво прецаках, не знам. Дано не забравя, но в случай, че се престраша отново ще се доверя на теб, определено. Страхотни са, Инче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Инче, нямам много време напоследък. Отпуската мина и замина, в работата - никакво време, у дома - ремонт, само вечер надниквам по блоговете. Преди време стигнах и до твоя. Еми какво да кажа - ще се повторя сигурно, но тук съм като омагьосана. Прекрасен е блога, рецептите, снимките...само мога да мечтая да стигна и аз до това ниво...
    Ще се върна отново поотделно да отбележа възхитата си, под формата на коментар под всяка една рецепта, този труд и талант трябва да бъде уважен! Аплодисменти получаваш от мен, огромни!
    И запазвам за проба всяка рецепта!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации